
Cedoc tipsar – Färgmarkeringar
Färgmarkeringar är en funktion som gör det enkelt att följa upp, flagga eller tilldela specifika delar och uppgifter i arbetet med riskbedömning och åtgärdsplan.
Användningsområden för färgmarkeringar
Det finns många sätt att använda färgmarkeringarna i praktiken. Ett vanligt användningsområde bland användare som arbetar självständigt med riskbedömningen eller åtgärdsplanen är att använda dem som en ”remind to self”. Det innebär att man markerar områden som behöver följas upp senare.

Färgmarkeringarna är särskilt användbara för att flagga upp punkter i omfattande och långa riskbedömningar. Eftersom det är vanligt att arbetsprocessen går fram och tillbaka mellan olika delar, kan färgmarkeringarna hjälpa dig att hålla koll på vilka punkter som behöver uppföljning.
”Vissa användare nyttjar färgmarkeringarna som en statussymbol, där exempelvis grönt flitigt används för att visa vilka delar som är klara”
Berättar Max Dahlbom,
Försäljningsansvarig på Cedoc

Andra använder dem inom sitt arbetsteam för att klargöra vilka delar varje användare arbetar med för tillfället. I team kan man också smidigt tilldela varandra olika färger och på så vis enkelt fördela uppgifter och samarbeta effektivt.

Fördelarna med färgmarkeringar
Den största fördelen med färgmarkeringarna är att man direkt kan flagga upp åtgärder eller behov av uppföljning utan att behöva växla fönster eller skriva ned minnesanteckningar vid sidan om. Funktionen finns nära till hands och gör det enkelt att markera specifika punkter i riskbedömningen eller åtgärdsplanen, vilket sparar tid och minskar krångel.
Tips för effektiv användning av färgmarkeringar
Fundera på hur ni i ert team kan använda färgmarkeringarna för att förenkla samarbetet. Nyckeln är att hitta hur färgmarkeringarna gör bäst nytta för just ert arbete. Om du är ensam användare kan ett bra sätt vara att markera de delar som känns lite krångliga och som kan behöva extra fokus och uppföljning senare.
Du kan läsa mer om riskbedömning och andra funktioner i vår användarguide eller hos Arbetsmiljöverket.