
AFS 2023:11 – Viktiga punkter för säker användning av arbetsutrustning
AFS 2023:11 är en föreskrift som trädde i kraft den 1 januari 2025 och syftar till att förbättra arbetsmiljön genom ökad säkerhet vid användning av arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning. Den innehåller ny struktur samt allmänna råd och ersätter tidigare bestämmelser. Föreskriften berör exempelvis användning av trycksatta anordningar, dokumentation och arbetsgivarens ansvar.
Vad innebär AFS 2023:11?
Föreskriften AFS 2023:11 gäller användning av arbetsutrustning och ställer krav på det systematiska arbetsmiljöarbetet. Föreskriften omfattar ett brett spektrum av arbetsutrustning, inklusive trycksatta anordningar och krav på personlig skyddsutrustning, säker användning, riskbedömning, framtagning av åtgärdsplan och bestämmelser kring hur arbetsmiljöuppgifter ska fördelas. Arbetsmiljöverkets bestämmelser reglerar verksamhet som utförs av arbetstagare och det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att föreskrifterna efterlevs.
Som användare av programvaran CEDOC kan du vara trygg med att du automatiskt har stöd för AFS 2023:11, vilken används som stöd för teknisk dokumentation, riskbedömning och CE-märkning av maskiner eller produkter som släppts på marknaden eller tagits i drift före den 1 januari 1995.

När träder AFS 2023:11 i kraft?
Föreskriften AFS 2023:11 började gälla den 1 januari 2025, med syftet att förebygga risker och ohälsa som kan uppkomma i samband med arbetstagares användning av arbetsutrustning.
Vad innehåller de nya föreskrifterna?
AFS 2023:11 är en samlad föreskrift som omfattar arbetsutrustning och personlig arbetsutrustning samt maskiner tillverkade före 1995. AFS 2023:11 ersätter bland annat AFS 2006:4. Några förändringar med de nya föreskrifterna:
- 10 kapitlet – är förändrat.
- 30 §, 11 kapitlet – Certifieringskrav för pannoperatörer är borttaget.
- Bilaga 8 – Anger kunskaper som krävs enligt kapitel 10.
- 28 § – Förtydligande vilka arbetstillstånd som krävs för arbete med lyftutrustning.
Allmänna råd enligt AFS 2023:11
De allmänna råd som hör till AFS 2023:11 fungerar som stöd vid tillämpning av föreskrifterna. De innehåller exempel på hur kontroller, riskbedömningar och hantering av personlig skyddsutrustning bör ske. De allmänna råden i AFS 2023:11 är blåmarkerade i föreskriften hos Arbetsmiljöverket och är ett bra hjälpmedel för att tolka föreskrifterna korrekt.
Viktiga kapitel i AFS 2023:11
Föreskriften består av flera kapitel som strukturerar innehållet. I föreskriften AFS 2023:11 hittar du bland annat följande kapitel:
- Kapitel 2: Definitioner – klargör centrala begrepp.
- Kapitel 4: Krav på riskbedömning och förebyggande åtgärder vid användning av truckar.
- Kapitel 9: Användning av trycksatta anordningar.
- Kapitel 10: Kontroll av trycksatta anordningar.
- Kapitel 11: Användning av lyftanordningar och lyftredskap.
- Kapitel 15: Val och användning av personlig skyddsutrustning.
Att förstå innehållet i föreskrifternas kapitel är avgörande för att följa arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Ansvar och skyldigheter
Enligt AFS 2023:11 är det arbetsgivarens ansvar att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning används på ett säkert sätt. Det inkluderar:
- Utbildning av personal
- Genomförande av kontroller
- Upprätthållande av dokumentation
- Införande av rutiner för fortlöpande tillsyn
Samtidigt har arbetstagaren skyldighet att följa instruktioner och använda personlig skyddsutrustning på rätt sätt.
Vad är nytt jämfört med tidigare regler?
AFS 2023:11 har en ny struktur jämfört med den tidigare föreskriften 2006:4. Arbetsmiljöverkets syfte med förändringarna har i första hand varit att förenkla arbetet med att hitta och tillämpa rätt regler, samtidigt som skyddsnivåerna i arbetsmiljön bibehålls.
Säker användning i fokus
En central del av AFS 2023:11 är att förbättra säkerheten genom säker användning av arbetsutrustning. Det handlar om mer än bara efterlevnad – det handlar om att skapa en säker arbetsmiljö där risker elimineras eller minimeras.
Detta inkluderar:
- Rätt installation av arbetsutrustning
- Anpassade skyddsåtgärder beroende på anordningens risknivå
- Regelbunden tillsyn och kontroll
- Tydliga instruktioner och utbildning i säker användning
Vanliga frågor och svar
Vad är nytt i AFS 2023:11?
Den nya föreskriften har en större tyngdpunkt på trycksatta anordningar, mer detaljerade krav på riskbedömning, samt tydligare riktlinjer för personlig skyddsutrustning säker användning.
Måste man följa AFS?
Ja. AFS är Arbetsmiljöverkets föreskrifter och ska följas av alla arbetsgivare. Föreskrifterna innehåller allmänna råd, vilka är vägledande för att hjälpa arbetsgivare att säkerställa en hög arbetsmiljöstandard.
När börjar AFS 2023:11 gälla?
AFS 2023:11 trädde i kraft den 1 januari 2025.
Vilka gamla föreskrifter ersätter AFS 2023:11?
AFS 2023:11 ersätter bland annat AFS 2006:4, men även andra tidigare bestämmelser kopplade till arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning påverkas. Läs mer i föreskriftens övergångsbestämmelser för att se exakt vilka författningar som upphävs.
Vilka kapitel i AFS 2023:11 behandlar trycksatta anordningar?
- Kapitel 9 omfattar användning av trycksatta anordningar
- Kapitel 10 omfattar kontroll av trycksatta anordningar
Hur ofta ska riskbedömningar och kontroller göras?
Det är arbetsgivarens ansvar att fortlöpande kontrollera att instruktionerna om användning av arbetsutrustning efterföljs. För att säkerställa att riskbedömningarna utförts korrekt och att vidtagna åtgärder gett önskat resultat, innebär det att arbetsgivaren också måste följa upp tidigare gjorda riskbedömningar, samt kontrollera de vidtagna åtgärderna och hålla dem uppdaterade.
Riskbedömning ska också göras vid nya inköp, förändringar i användning eller efter incidenter. Fortlöpande kontroll av anordningar ska dokumenteras enligt kraven i AFS 2023:11.

Vad gäller för livslängdsjournal?
En livslängdsjournal ingår i den undersökning och fortlöpande tillsyn som är en förutsättning för att en anordning med tillhörande säkerhetsutrustning ska få vara trycksatt. Journalen ska visa på den återstående livslängden för den trycksatta anordningen (av klass A eller klass B). I de fall olika delar av anordningen har olika livslängd, ska de dokumenteras separat.
Information om en anordnings livslängd finns ofta dokumenterad i bruksanvisningen
Omfattar AFS 2023:11 även PED?
Ja, delar av föreskriften är anpassade till PED och andra EU-direktiv för att skapa en enhetlig standard.
Sammanfattning
AFS 2023:11 är en viktig och omfattande del av Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd gällande arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning. Med innehåll som berör trycksatta anordningar, säker användning och tydligare allmänna råd, är det en föreskrift alla berörda arbetsgivare måste förhålla sig till.
Föreskriften började gälla den 1 januari 2025, så det är viktigt att omgående sätta sig in i innehållet, utbilda personalen och säkerställa att verksamheten följer de senaste reglerna.
Läs hela föreskriften, AFS 2023:11 på Arbetsmiljöverkets webbplats.