
Nya AFS 2023:4 – Vad du behöver veta
Inledning
AFS 2023:4 är en föreskrift som trädde i kraft den 1 januari 2025. Den är en del av Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd, vilken ersätter tidigare regler såsom AFS 2008:3. Den nya föreskriften omfattar produkter som maskiner, utbytbar utrustning och lyftredskap, med målet att förbättra säkerheten i arbetsmiljön. Föreskriften AFS 2023:4 ställer krav på tillverkare och importörer gällande CE-märkning, riskbedömning och dokumentation.
Bakgrund till AFS 2023:4
Föreskriften har utvecklats för att anpassa svensk lagstiftning till EU:s maskindirektiv 2006/42/EG. Syftet är att säkerställa att alla produkter och maskiner på den svenska marknaden uppfyller grundläggande säkerhets- och hälsokrav.
Genom AFS 2023:4 vill man minska risken för olyckor och tekniska fel, särskilt i bygg- och anläggningssektorn. Föreskriften omfattar även delvis fullbordade maskiner, vilket innebär att även dessa måste uppfylla kraven innan de tas i bruk eller sätts på marknaden.
Vad omfattar AFS 2023:4?
AFS 2023:4 är en av arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd och gäller från och med 1 januari 2025 för alla produkter, maskiner och utrustning som används i arbetsmiljöer – från stora industrimaskiner till mekaniska kraftöverföringsanordningar som kedjor, kättingar och linor.
Den gäller också utbytbar utrustning och redskap som används tillsammans med maskiner. För att en produkt ska omfattas måste den vara avsedd för användning i arbetet och kunna orsaka kraft som kan påverka arbetsmiljön negativt.
De viktigaste förändringarna
De nya föreskrifterna innebär en rad förändringar, bland annat:
- 4 § har fått en ny lydelse som berör definitioner med att införa begreppet distributörer.
- Två nya paragrafer har tillkommit gällande distributörer – 18 och 19 §§
- En ny rubrik innan 18 § har tillkommit – Distributörer.
Krav på CE-märkning
En central del i AFS 2023:4 är kravet på CE-märkning. Alla produkter/maskiner som omfattas av föreskrifterna måste vara CE-märkta innan de får säljas eller tas i bruk. Detta gäller även om produkten endast är en delvis fullbordad maskin. Tillverkaren måste bland annat dokumentera att maskinen uppfyller aktuella krav, att en riskbedömning har utförts och att eventuella åtgärder vidtagits i enlighet med direktivet.
Riskbedömning och teknisk dokumentation
Enligt AFS 2023:4 ska tillverkaren eller importören genomföra riskbedömning. Dokumentationen ska bevisa att produkter och maskiner är säkra för användning och att alla eventuella åtgärder har vidtagits. Föreskriften anger också krav på säkerhetskomponenter, hur de ska märkas och dokumenteras, samt hur tekniska lösningar ska redovisas.

När träder AFS 2023:4 i kraft?
De nya föreskrifterna trädde i kraft den 1 januari 2025. Det innebär att efter 1 januari 2025 måste alla nya produkter/maskiner och utrustning som tillhandahålls på den svenska marknaden följa AFS 2023:4.
För tidigare godkända maskiner gäller tidigare bestämmelser, men dessa kommer att påverkas av nya krav på användning, underhåll och märkning.
Vem berörs av AFS 2023:4?
6–15 §§ i föreskriften berör tillverkare eller representanter, vilka har produkter eller maskiner som omfattas av föreskriften och som ska tas i bruk eller sättas på marknaden.
När det gäller anmälda organ som anmälts för bedömning av överensstämmelse med reglerna i maskindirektivet 2006/42/EG ska bilagorna 9–11 följas.
Hur påverkas befintliga maskiner?
Maskiner eller produkter som tagits i bruk före 1 januari 2025 omfattas inte retroaktivt av AFS 2023:4, men användare måste ändå följa arbetsmiljöverkets föreskrifter för säker användning.
I de fall större modifieringar eller kompletteringar av befintlig utrustning krävs kan de nya föreskrifterna ändå börja gälla, särskilt om komponenter byts ut, då det kan klassas som en väsentlig ändring av maskinen.
Vanliga frågor och svar
När börjar nya AFS gälla?
De nya föreskrifterna AFS 2023:4 började gälla den 1 januari 2025.
Vad är AFS 2023:4?
AFS 2023:4 är ett av Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd och reglerar säkerheten för produkter, maskiner och utbytbar utrustning enligt maskindirektivet.
Hur skiljer sig AFS 2023:4 från tidigare regler?
Den innehåller bland annat två nya paragrafer gällande distributörer, samt definitionen av dessa.
Vad är syftet med AFS 2023:4?
Syftet med föreskriften är att minska riskerna i arbetsmiljön vilket innebär att alla produkter och maskiner på den svenska marknaden måste uppfylla de grundläggande säkerhets- och hälsokraven.
Vilka är de viktigaste skillnaderna mot AFS 2008:3?
Övergången innebär inte några större förändringar i föreskriftens innehåll, men den nya föreskriften 2023:4 gör det enklare att hitta och tillämpa rätt regler.
Hur påverkas företag av övergången?
Företag måste säkerställa att deras produkter, maskiner uppfyller AFS 2023:4 och uppdatera sin dokumentation.
Vilka produkter omfattas?
Föreskriften AFS 2023:4 omfattar bland annat maskiner, mekaniska kraftöverföringsanordningar (kedjor, kättingar, linor), delvis fullbordade maskiner och säkerhetskomponenter som anges i 1 §. Undantagen som föreskriften ej gäller för finns definierade i 2 § och kan vara säkerhetskomponenter som är avsedda att användas som reservdelar med flera.

Vilka produkter är undantagna?
Föreskriften AFS 2023:4 berör ej exempelvis specialutrustning som används på marknadsplatser eller nöjesfält, vapen, samt vissa transportmedel. Undantagen finns definierade under 2 § i föreskriften.
Vilka krav ställs på tillverkare?
För tillverkare eller dess representanter gäller 6–15 § i föreskriften AFS 2023:4, vilket innefattar bland annat riskbedömning, teknisk dokumentation, EG-försäkran om överensstämmelse och CE-märkning, samt att eventuella åtgärder vidtagits.
Vad innebär det för redan installerade maskiner?
De får användas vidare men ska följa aktuella föreskrifter och uppdateras i de fall de modifieras efter den 1 januari 2025.
Slutsats
AFS 2023:4 är en viktig uppdatering i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, utformad för att skapa säkrare arbetsmiljöer genom skärpta krav på maskiner, produkter och utrustning.
Med ikraftträdande 1 januari 2025, måste alla aktörer som tillverkar eller säljer produkter/maskiner ta ansvar för att följa de nya föreskrifterna för att säkerställa efterlevnad, undvika förseningar och skapa trygga arbetsmiljöer för framtiden.