fbpx
Riskbedömning maskiner - Cedoc AB

Riskbedömning maskiner

Varför gör man riskbedömning av maskiner?

Riskanalys, riskbedömning och riskreducering/eliminering, samt försäkran om överensstämmelse är viktiga delar i processen för att säkerställa att maskiner uppfyller de aktuella lagkraven. 

Som maskintillverkare kan du i första hand ta reda på om det finns en standard eller flera standarder som överensstämmer med din maskin och som då kan användas som hjälpmedel för att konkretisera och tydliggöra riskbedömningen tillsammans med guide och lagkrav. Då är det enklaste sättet att följa standarden eftersom den är mer specifik än maskindirektivet. Men om din maskintyp inte finns bland C-standarderna kan du fortsätta utan stöd av standard, men måste alltid följa maskindirektivet eller andra aktuella direktiv och göra en riskanalys och riskbedömning för att säkerställa att en maskin uppfyller hälso- och säkerhetskraven. De grundläggande hälso- och säkerhetskraven finns i Bilaga I i Maskindirektivet. Efter riskbedömning ska riskerna elimineras, i första hand genom att konstruera bort dem, men om det inte är möjligt ska de identifierade riskerna skyddas från eller tydligt varnas för maskinanvändaren.  

En riskbedömning innefattar bland annat att fastställa maskinernas gränser, identifiera riskkällor, bedöma risk utifrån sannolikhet och allvarlighet, utvärdera om riskerna kräver riskreducering och eliminera eller reducera risk. Genom att identifiera och bedöma risk kan maskintillverkare och maskinanvändares arbetsgivare vidta åtgärder för att reducera risk och skapa en säkrare arbetsmiljö. 

Maskinsäkerhet och arbetsmiljö

Arbetsgivare har ansvar för att säkerställa en säker arbetsmiljö enligt kraven i Arbetsmiljölagen och maskindirektivet 2006/42/EG. Genom att bidra med bättre förståelse kring risk på arbetsplatsen och ökad förståelse för hur en maskin används på säkraste vis kan vi jobba aktivt för att förebygga farliga situationer och olyckor. Detta innebär bland annat att arbetsgivare regelbundet (årligen) ska genomföra riskanalyser, riskbedömningar och vidta åtgärder för att minska identifierad risk. 

Att börja arbeta målmedvetet och proaktivt med att eliminera tillbud i form av farliga händelser och olyckor är en viktig start för att skapa framtidens säkra arbetsmiljöer. CEDOC kan användas som verktyg i processen för riskbedömning, CE-märkning och dokumentation av maskiner. CEDOC kan stötta företag/användare att ta ett viktigt steg i att uppnå en hög nivå av säkerhet i enlighet med lagkraven. 

Maskinsäkerhet och arbetsmiljö Cedoc AB

De viktigaste punkterna för en effektiv riskbedömning av maskiner

Som maskintillverkare behöver du genomföra följande steg:

1. Identifiera riskkällor:
Som tillverkare måste man inledningsvis identifiera och lista alla potentiella riskkällor som är förknippade med maskinen under normal användning och i situationer där maskinen används på ett förutsägbart sätt.

2. Bedöma risk:
För varje identifierad riskkälla ska tillverkaren bedöma risken genom att väga in sannolikheten för att skada uppstår och allvarligheten av skadan. 

3. Värdering av risk:
Tillverkaren ska sedan utvärdera riskerna för att fastställa om ytterligare åtgärder krävs för att uppfylla säkerhetskraven enligt direktivet. 

4. Riskeliminering eller riskreducering:
Om det är praktiskt möjligt ska tillverkaren eliminera risk eller vidta åtgärder för att minska dem. Det kan inkludera omkonstruktion, användning av skyddsåtgärder eller tydligare varningar och instruktioner. 

5. Dokumentation:
Dokumentationen skall visa vilket förfarande som följts, inbegripet en förteckning över de grundläggande hälso- och säkerhetskrav som är tillämpliga på maskinen och beskrivning av de skyddsåtgärder som införts för att eliminera eller minska risk med identifierade riskkällor. I tillämpliga fall ska uppgifter om kvarstående risker förknippade med maskinen också tas upp i riskbedömningen. 

Som maskinanvändare är arbetsgivaren skyldig att regelbundet utvärdera arbetsförhållandena och bedöma risken för ohälsa eller olycksfall på arbetsplatsen. Resultaten ska dokumenteras skriftligt. Vid identifiering av riskkällor och vid riskbedömning är det kraven i maskindirektivet eller direktivet för användning av arbetsutrustning som gäller. Det kan också vara nödvändigt att beakta andra relevanta regler, standarder, information och bruksanvisningar från tillverkare. 

Mer information om hur du kan få en bra start i effektivt arbete med riskbedömning av maskiner med hjälp av CEDOC som verktyg finns i vår användarguide.

Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)

Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är ett krav enligt Arbetsmiljölagen och regleras i Arbetsmiljöförordningen (1977:1166). SAM innebär att arbetsgivare ska arbeta systematiskt med att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö. Detta inkluderar att identifiera och bedöma risk, vidta åtgärder för att minska risk och att följa upp arbetsmiljön. Mer information om Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) finns att läsa på arbetsmiljöverkets hemsida. 

Arbetstagares medverkan

Arbetstagare har en viktig roll i arbete för en bättre arbetsmiljö och ska medverka i att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö. Detta inkluderar att rapportera risker och ohälsa till arbetsgivaren och att delta i arbetsmiljöarbetet. Arbetstagare ska också följa arbetsgivarens instruktioner och regler för att säkerställa en säker arbetsmiljö.

Dokumentation och uppföljning

Dokumentation och uppföljning är viktiga delar av arbetsmiljöarbetet och kräver en effektiv riskbedömning för att förebygga olyckor och ohälsa. Arbetsgivare ska dokumentera riskbedömningar och åtgärder för att reducera risk. Detta inkluderar att följa upp arbetsmiljön och att rapportera risker och ohälsa till arbetsgivaren. 

Vid nytillverkning av maskiner finns det enligt maskindirektivet 2006/42/EG krav på att en teknisk dokumentation tas fram. Den tekniska dokumentationen är en omfattande uppsättning dokument som tillhandahåller detaljerad information om en maskin. Denna dokumentation är nödvändig för att kunna visa att maskinen uppfyller de grundläggande hälso- och säkerhetskraven enligt maskindirektivet.

Teknisk dokumentation bör normalt omfatta bland annat följande aspekter: 

  • Riskbedömning 
  • En förteckning över de grundläggande hälso- och säkerhetskrav som är tillämpliga på maskinen. 
  • Beskrivning av skyddsåtgärder 
  • Standarder 
  • Tekniska rapporter/provningar 
  • Maskinens bruksanvisning 
  • EG-försäkran 
  • En allmän beskrivning av maskinen 
  • Ritningar

 

Dokumentation och uppföljning riskbedömning av maskiner Cedoc AB

Den tekniska dokumentationen ska kunna uppvisas och vara tillgänglig för behöriga myndigheter. Det är viktigt att notera att exakt innehåll och krav för teknisk dokumentation kan variera beroende på typ och komplexitet hos den aktuella maskinen. Med CEDOC får du stöd i form av mallar för att ta fram de viktiga dokument som en teknisk dokumentation måste innehålla. 

Frågor och svar

Hur gör man en riskbedömning på en maskin?

En riskbedömning på en maskin innebär bland annat att identifiera och bedöma potentiell risk som kan uppstå när en maskin används och genom alla dess livsfaser som transport, underhåll, återvinning med mera. Detta inkluderar bland annat att undersöka dess konstruktion och underhåll.

Mer information om hur programvaran CEDOC kan förenkla ditt arbete med riskbedömning, CE-märkning och dokumentation av maskiner finns i vår användarguide. CEDOC används för bedömning och dokumentation av såväl nya, en gammal, befintlig eller delvis fullbordad maskin.

Riskbedömning maskiner CEDOC, färgmarkeringar

Vad ska ingå i en riskbedömning?

En riskbedömning ska inkludera fastställande av maskinens begränsningar, identifiering av risk, bedömning av risk och dess allvar/sannolikhet, åtgärder för att reducera risk, samt datum för när åtgärder ska vara åtgärdade.

Hur gör man en bra riskanalys?

En riskanalys är en liten del av riskbedömningen och innebär att noggrant undersöka och analysera alla aspekter av en maskins användning och potentiell risk. Det är bra att involvera olika intressenter som användare, konstruktörer eller experter i hela processen för att säkerställa en omfattande bedömning utifrån intressenternas olika erfarenhet och perspektiv.

Hur ofta ska man göra en riskbedömning?

Riskbedömningar ska göras regelbundet och vid förändringar i arbetsmiljön eller användningen av maskinerna. Det är viktigt att kontinuerligt följa upp och uppdatera dokumentationen för att säkerställa att åtgärderna är effektiva.

CE-märkning och maskindirektivet 2006/42/EG

CE-märkning är en viktig del av att säkerställa en säker maskin. Märkningen visar att en maskin uppfyller kraven enligt maskindirektivet när den sätts i bruk, men användaren måste alltid göra sin egen bedömning för att säkerställa att maskinen är säker. Detta innebär bland annat att maskinen har genomgått en kontroll i form av en riskbedömning och att åtgärder har vidtagits för att minska identifierad risk. Mer information om vad som gäller kring CE-märkning och maskindirektivet finns här.

CE skylt Cedoc

Användning av arbetsutrustning

Användning av arbetsutrustning ska ske på ett säkert sätt och enligt tillverkarens instruktioner. Det är viktigt att arbetsgivare säkerställer att arbetsutrustningen är i gott skick och lämpar sig för arbetet som ska utföras. Det innefattar att arbetsutrustningen undersöks och genomgår en riskbedömning innan den tas i bruk. Det gäller också att säkerställa att arbetstagare har rätt utbildning och information för användning av arbetsutrustningen.

Riskbedömning och användning av arbetsutrustning Cedoc AB

Standarder och föreskrifter

Det finns flera standarder och föreskrifter som omfattar riskbedömning, t.ex. föreskrifterna AFS 2023:4 (Produkter – maskiner) och AFS 2023:11(Arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning) samt standarder som SS-EN ISO 12100 (maskinsäkerhet – Allmänna konstruktionsprinciper – Riskbedömning och riskreducering). Arbetsgivare kan ta stöd av standarder men det är inget krav att följa dem. Föreskrifterna är däremot ett krav och ska användas för att säkerställa en säker arbetsmiljö. Samtliga standarder som kan användas finns att tillgå hos Svenska Institutet för standarder (SiS) och information kring de olika föreskrifterna finns hos Arbetsmiljöverket

Exempel på riskbedömning

Det kan vara att först fastställa maskinens begränsningar, för att sedan undersöka maskinen och identifiera potentiell risk, följt av uppskattning av riskernas allvar, sannolikhet, och att vidta åtgärder för att minska risk. Detta kan även inkludera att installera skyddsanordningar, tydligt informera arbetstagare i form av maskinanvändare och att genomföra regelbundna kontroller.

Lär dig mer och se exempel på hur arbetsflödet kan se ut i vår användarguide. 

Exempel på riskbedömning CEDOC

Slutsats

Noggranna riskbedömningar av maskiner är avgörande för ökad säkerhet i verksamheten. Genom att följa maskindirektivet och genomföra systematiskt arbetsmiljöarbete kan arbetsgivare säkerställa en säker arbetsmiljö och minska risk för olyckor och ohälsa. Det är också ett bra sätt att skapa och visa på trygghet och engagemang som varumärke.

Kom igång med CEDOC

Är du redo att minska riskerna? Vi hjälper dig steg för steg mot att skapa en maskinsäker arbetsplats för dina medarbetare. Testa CEDOC och upplev hur enkel och användarvänlig vår programvara är – och hur bra det känns att minimera riskerna och skapa trygghet.