
Maskinförordningen – Vad du behöver veta om de nya reglerna
Vad är maskinförordningen?
Maskinförordningen 2023/1230 är en ny uppsättning regler som syftar till att förbättra säkerheten och efterlevnaden för maskiner inom EU. Den nya förordningen ersätter maskindirektivet och börjar gälla den 20 januari 2027. Förordningen omfattar alla maskiner som säljs på den europeiska marknaden och ställer krav på tillverkare och importörer att se till att produkter uppfyller de nya säkerhetsstandarderna.
Historik
Tidigare regleringar
Maskindirektivet 2006/42/EG, har varit och är den huvudsakliga regleringen för maskinsäkerhet inom EU sedan 2006 och gäller fram tills att maskinförordningen 2023/1230 träder i kraft. Direktivet ställer krav på CE-märkning och säkerhetsstandarder för maskiner. Här kan du läsa mer om maskindirektivet.
Övergången till maskinförordningen
Den nya maskinförordningen kommer att ersätta maskindirektivet och introducera nya krav och standarder för att hantera den snabba tekniska utvecklingen och säkerställa högre säkerhet.
Är 2006/42/EG fortfarande giltigt?
Maskinförordningen ersätter maskindirektivet 2006/42/EG den 20 januari 2027. Fram till dess gäller maskindirektivet. En maskin som redan har CE-märke eller försäkran om efterlevnad enligt maskindirektivet kommer inte behöva certifieras på nytt enligt förordningen, med undantag för väsentliga ändringar.
Vilka produkter omfattas av maskindirektivet?
Maskindirektivet omfattar maskiner, utbytbar utrustning, lyftredskap, säkerhetskomponenter, delvis fullbordade maskiner med mera och gäller både när de används i yrket och privat. Det finns undantag på maskiner som inte omfattas av direktivet. Mer om detta hittar du i 2 § i föreskriften AFS 2023:4 Produkter – maskiner.
Är maskindirektivet en lag?
Ja, maskindirektivet är en lagstiftning inom EU som berör maskinsäkerhet för att se till att maskinen uppfyller de grundläggande hälso- och säkerhetskraven.
Viktiga delar i maskinförordningen
Säkerhets- och hälsoaspekter
Den nya maskinförordningen ställer högre krav på säkerhet och hälsa för att skydda användare och operatörer av maskiner. Detta inkluderar bedömning av risker och implementering av säkerhetsåtgärder samt innebär att en tredje part nu behöver göra en bedömning och kontrollera att vissa tillverkade produkter verkligen uppfyller kraven. Det berör bland annat maskiner som bedöms vara särskilt riskfyllda, till exempel säkerhetskomponenter eller maskiner med helt eller delvis självutvecklande beteenden. Läs mer om detta i Bilaga 1 A.
Förordningen tar också höjd för risker inom ny teknik som artificiell intelligens (AI).

Dokumentation och CE-märkning
Tillverkare måste tillhandahålla omfattande dokumentation och se till att maskinen är CE-märkta för att visa att de uppfyller de nya kraven. Med förordningen kommer även maskiner som genomgår ombyggnation med väsentliga ändringar att omfattas. Dessutom får bruksanvisningar vara digitala.
Välkommen att boka en demo eller kontakta oss så får du veta mer om hur CEDOC kan förenkla ditt arbete kring riskbedömning och dokumentation av maskiner i överensstämmelse med lagkraven, både som maskintillverkare eller maskinanvändare.
Ansvarsfördelning tillverkare och importör
Förordningen klargör ansvarsfördelningen mellan tillverkare och importörer, vilket innebär att båda parter måste säkerställa att en maskin uppfyller de nya säkerhetsstandarderna.
Fördelar med maskinförordningen
Bättre säkerhet
Den nya förordningen kommer att förbättra säkerheten för användare och operatörer genom att ställa högre krav på riskbedömning och säkerhetsåtgärder, även när det kommer till ny teknik som till exempel artificiell intelligens och maskininlärning.
Enhetliga regler inom EU:s inre marknad
Förordningen kommer att skapa enhetliga regler inom EU:s inre marknad, vilket underlättar handel och säkerställer att alla maskiner uppfyller samma höga säkerhetsstandarder. En förordning är lagstiftning på europeisk nivå vilket innebär att den berör samtliga medlemsländer. Till skillnad från ett direktiv så behöver en förordning tolkas och införas i varje lands nationella lagstiftning.
Vanliga frågor och svar
När börjar maskinförordningen gälla?
Den ska börja tillämpas fullt ut den 20 januari 2027, men har redan nu stöd i CEDOC.
Vilka är de största förändringarna i och med maskinförordningen?
De största förändringarna inkluderar högre krav på säkerhet och hälsa inklusive ny teknik, tydligare ansvarsfördelning mellan tillverkare och importörer, tydligare riktlinjer för ombyggnationer eller väsentliga ändringar. Det innebär också en förändring i form av nya krav på dokumentation och CE-märkning, samt att bruksanvisningar får vara digitala, men i stort innebär det ingen större förändring.
Vad är syftet med CE-märkning och maskinförordningen?
Syftet är att se till att maskiner uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav och att de är säkra att använda.

Vilka påverkas av maskinförordningen?
De som påverkas är tillverkare, importörer och användare av maskiner inom EU.
Finns det krav gällande artificiell intelligens i maskiner?
Ja, den nya maskinförordningen omfattar krav på artificiell intelligens och maskininlärning för att se till att dessa digitala verktyg används på ett säkert sätt.
Vilka maskiner omfattas av maskinförordningen?
Maskinförordningen omfattar alla typer av maskiner och relaterade produkter som säljs på den europeiska marknaden.
Vad gäller för teknisk dokumentation enligt maskinförordningen?
Maskintillverkare måste tillhandahålla omfattande teknisk dokumentation som visar att maskinen uppfyller de nya kraven enligt nya maskinförordningen.
Kom igång med CEDOC
Är du redo att minska riskerna? Vi hjälper dig steg för steg mot att skapa en maskinsäker arbetsplats för dina medarbetare. Testa CEDOC och upplev hur enkel och användarvänlig vår programvara är – och hur bra det känns att minimera riskerna och skapa trygghet.